Achtergrondmuziek uitkiezen en afspelen        Lettertype kleiner maken Lettertype groter maken

Onze Lieve Vrouw

Het Mariabeeld waar de kapel aan gewijd is, dateert uit de 17de eeuw. Dit blijkt uit het restauratierapport van Charles Volders uit 1985. De maker van het beeld is onbekend. Het materiaal van het beeld is perenhout. Het beeld vertoont nog middeleeuwse kenmerken, maar ook al de vrijere en dynamischere vormentaal van de barok. 

In de loop van de tijd is er vaker aan het beeld gewerkt. Zo bleken er op de oorspronkelijke polychromie 3 latere lagen te zijn aangebracht, de laatste in het 

begin van de 20ste eeuw, in neogotische stijl. Waarschijnlijk gebeurde dit op instigatie van de bouwmeester Pierre Cuypers en ook in diens atelier. Volders verwijderde alle niet oorspronkelijke polychromeringen en conserveerde het door houtworm en de tands des tijds aangetaste beeld. Hij bracht de originele kleuren terug en herstelde ook de oorspronkelijke vergulding met 14-karaats bladgoud. Het beeld, zoals het er nu staat en vele Venlonaren vertrouwd is, heeft dus nu zijn orginele, authentieke 17de eeuwse verschijningsvorm terug.